Application Of Vegetable And Fruit Waste Liquid Organic Fertilizer (POC) as Nutrition for Red Chili Pepper Plant Growth (Capsicum Annuum L.)

  • Ananto Ananto Sekolah Tinggi Ilmu Pertanian (Stiper) Sawahlunto Sijunjung
  • Andi Alatas Sekolah Tinggi Ilmu Pertanian (Stiper) Sawahlunto Sijunjung
Keywords: LOF, Cayenne Pepper, Market Waste

Abstract

The purpose of this study was to determine the effect of liquid organic fertilizer in increasing the growth of red chili pepper plants because inorganic fertilizers utilization was widespread among farmers. Thus, the idea emerged for the application of liquid organic fertilizers. The application time and place of liquid organic fertilizer were carried out in the experimental field of STIPER Sawahlunto Sijunjung. The design used was a Randomized Block Design (RAK) with five levels of treatment and five groups in order to obtain 25 experimental units. The application of market waste POC on red chili pepper plants has not significantly affected the growth of red chili pepper plants. Treatment of market waste POC at a concentration of 500 (ml/L) is the optimal dose/dose for increasing the number of leaves by 115 strands (control 63 strands) and the increase in plant height by 71.40 cm (control 55.40 cm). In general. POC applications of market waste are still unable to achieve optimal growth and yields, and this is because there is no addition of nutrients to plants to support growth.

References

Andayani, & Sarido, L. (2009). Uji Empat Jenis Pupuk Kandang Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Cabai Keriting (Capsicum annum L.). Jurnal Agrriforifor, xii(2003), 22–29.

Balai Pengkajian Teknologi Pertanian Jakarta. 2011. Pemanfaatan Limbah Pasar Sayuran dan Buah-buahan sebagai Pupuk Organik Cair dan Pakan Ternak.

Badan Pusat Statistika Kabupaten Sijunjung. 2020. Kabupaten Sijunjung dalam Angka. Sijunjung: BPS Kabupaten Sijunjung.

Bio, L., Organic, U., Legowo, J., Systemrice, P., Program, A., Agroteknologi, S., Pertanian, F., Negeri, U., Program, D., Agroteknologi, S., Pertanian, F., Negeri, U., Jln, G., No, S., & Gorontalo, K. (2019). Aplikasi Pupuk Organik Cair Bio-Urine Pada Sistim Tanam Jajar Legowo Padi Sawah (Oryza sativa L.). Repository.Ung.Ac.Id, 8(2), 127–135. https://repository.ung.ac.id/get/karyailmiah/4743/Aplikasi-Pupuk-Organik-Cair-Bio-Urin-Pada-Sistem-Tanam-Jajar-Legowo-Padi-Sawah-Oryza-sativa-L.pdf

Firza, Sagita Manjorang (2017). Pemanfaatan Limbah Pasar (Sayuran, Kulit Buah, Isi Perut Ayam dan Ikan) untuk Pembuatan Pupuk Cair. Diploma thesis, Universitas Andalas.

Gultom, R. D. P. 2017. Pemanfaatan Limbah Air Kelapa Menjadi Pupuk Organik Cair menggunakan Organisme Aspergillus niger, Pseudomonas putida dan Bioaktivator EM4 (Skripsi). Surabaya: Universitas Sepuluh November.

Domanik, M. H. 2020. Pengaruh Pupuk Organik Cair dari Limbah Pasar dan Air Cucian Beras terhadap Pertumbuhan serta Hasil Panen Tanaman Okra Merah (Abelmoschus esculentus) (Skripsi). Yogyakarta: Universitas Sanata Dharma.

Duaja, M. D., Gusniwati, Gani, Z. F. &, & Salim, H. (2012). Pengaruh Jenis Pupuk Organik cair terhadap pertumbuhan dan hasil dua varietas selada (Lactuca sativa L.). Bioplanpate, 1(3), 154–160. https://online-journal.unja.ac.id/bioplante/article/view/1745

Dermawan, R., dan A. Harpenas. (2010). Budidaya Cabai Unggul, Cabai Besar, Cabai Keriting, Cabai Rawit, dan Paprika. Penebar Swadaya. Jakarta

Huda, M. K. 2013. Pembuatan Pupuk Organik Cair dari Urin Sapi dengan Aditif Tetes Tebu (Molasse) Metode Fermentasi (Skripsi). Semarang: Universitas Negeri Semarang.

Jalaluddin, J., ZA, N., & Syafrina, R. (2017). Pengolahan Sampah Organik Buah- Buahan Menjadi Pupuk Dengan Menggunakan Effektive Mikroorganisme. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 5(1), 17. https://doi.org/10.29103/jtku.v5i1.76

Kasi, P. D., Suaedi, S., & Angraeni, F. (2018). Pemanfaatan Pupuk Organik Cair Rebung Bambu U Ntuk Pertumbuhan Kangkung Secara Hidroponik. Biosel: Biology Science and Education, 7(1), 42. https://doi.org/10.33477/bs.v7i1.391

Limbah, S., Pasar, O., & Pakan, S. (2017). pastura TERNAK RUMINANSIA ( SEBUAH REVIEW ).

Novriani, Dora Fatma Nurshanti, Ardi Asroh, A. (2019). Aplikasi POC (Pupuk Organik Cair) Daun Gamal Untuk Meningkatkan Pertumbuhan dan Produksi Jagung Manis Berbasis Organik. PEMANFAATAN DAUN GAMAL SEBAGAI PUPUK ORGANIK CAIR UNTUK MENINGKATKAN PERTUMBUHAN DAN PRODUKSI TANAMAN PAKCOY (Brassica Rapa L.), 7(31), 1–7

Published
2022-07-01