ANALISIS USAHA AGROINDUSTRI KERUPUK SAGU DI DESA PINTU GERBANG KARI KECAMATAN KUANTAN TENGAH KABUPATEN KUANTAN SINGINGI

  • Helpi Loni Yulia
Keywords: Agroindustry, Income, and Efficiency

Abstract

The purpose of this study was to determine the income and to determine the efficiency of the tofu-making agro-industry of Mrs. Eza in Peranap Village, Peranap District, Indragiri Hulu Regency. The analytical method used in this study is a mathematical method using analytical tools in the form of a calculator and Microsoft Excel program, which analyzed are cost, revenue analysis, and efficiency analysis. The results showed that the total cost of Mrs. Eza's tofu business was Rp. 423.512,- gross income was Rp. 520,000,- and net income was Rp. 96.488,-. Meanwhile, the efficiency value in Mrs. Eza's tofu business is 1.23, which means that for every Rp. 1 cost incurred, the gross income is Rp. 1.23, and the net income is Rp. 0.23, and Ms. Eza's tofu business is efficient to continue.

 

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alma, 2000 Manajemen Pemasaran dan Pemasaran Jasa.Edisi Revisi.

Cetakan Keempat. Penerbit Alfabeta.Bandung

Al Horyono,Jusup. 1997, Analisis Laporan Keungan. Yogyakarta: AMP-YKPN.

Basu Swastha, 1993, Manajemen Penjualan, Edisi Ketiga, BPFE, Yogyakarta

Hermanto, 1996. Ilmu Usaha Tani. Penebar Sawadaya, Jakarta.

Kuswadi. 2005. Meningkatkan Laba Melalui Pendekatan Akuntansi Keuangan dan Akuntansi Biaya. PT. Elex Media Komputindo, Jakarta.

Kasmir , 2009. Pengantar Manajemen Keungan. Jakarta : Kencana

Partowijoto, A. 2003. Peningkatan Produksi Sebagai Salah Satu Faktor Ketahanan Pangan. Majalah Dunia Insinyur. Jakarta.

Prawirokusumo, Soeharto., 1990, Ilmu Usaha Tani, BPFE, Yogyakarta.

Partowijoto, 2003.” Peningkatan Produksi Sebagai Salah Satu Faktor Ketahana

Sumatmadjah, 1998. Geografi Pembangunan. Jakarta. Departemen Pendidikan Dan Kebudayaan.

Suparmoko, S. 2013. Pengantar Ilmu Ekonomi Bagian I. Fakultas Pertanian Universitas Sebelas Maret. Surakarta.

Soekertawi, 1995. Analisis Usaha Tani. Universitas Indonesia Press, Jakarta.
Gramedia Pustaka Utama Jakarta.

. 2000. Pengantar Agroindustri. PT. RajaGrafindo Persada. Jakarta.
2002, Prinsip Dasar Manajemen Pemasaran Hasil – Hasil Pertanian Teori dan Aplikasinya, Raja Grafindo Persada, Jakarta.

, 2002. Prinsip Dasar Ekonomi Pertanian. PT. Raja Grafino

. (2005). Agroindustri Dalam Perspektif Sosial Ekonomi. Raja Grafindo Persada. Jakarta.

, 2006. Analisis Usaha Tani Jakarta.b UI-Press.110 hal.

Suparmoko 2013, Valuasi Ekonomi Sumberdaya Alam & Lingkungan, BPFE Yogyakarta
Suprapti, L. 2005. Tepung Tapioka. Pembuatan dan Pemanfaatannya. Penerbit Kanisius. Yogyakarta
Published
2022-11-07
Abstract viewed = 100 times
Pdf downloaded = 86 times