ANALISIS USAHA AGROINDUSTRI KERUPUK SAGU DI DESA PINTU GERBANG KARI KECAMATAN KUANTAN TENGAH KABUPATEN KUANTAN SINGINGI
Abstract
The purpose of this study was to determine the income and to determine the efficiency of the tofu-making agro-industry of Mrs. Eza in Peranap Village, Peranap District, Indragiri Hulu Regency. The analytical method used in this study is a mathematical method using analytical tools in the form of a calculator and Microsoft Excel program, which analyzed are cost, revenue analysis, and efficiency analysis. The results showed that the total cost of Mrs. Eza's tofu business was Rp. 423.512,- gross income was Rp. 520,000,- and net income was Rp. 96.488,-. Meanwhile, the efficiency value in Mrs. Eza's tofu business is 1.23, which means that for every Rp. 1 cost incurred, the gross income is Rp. 1.23, and the net income is Rp. 0.23, and Ms. Eza's tofu business is efficient to continue.
Downloads
References
Cetakan Keempat. Penerbit Alfabeta.Bandung
Al Horyono,Jusup. 1997, Analisis Laporan Keungan. Yogyakarta: AMP-YKPN.
Basu Swastha, 1993, Manajemen Penjualan, Edisi Ketiga, BPFE, Yogyakarta
Hermanto, 1996. Ilmu Usaha Tani. Penebar Sawadaya, Jakarta.
Kuswadi. 2005. Meningkatkan Laba Melalui Pendekatan Akuntansi Keuangan dan Akuntansi Biaya. PT. Elex Media Komputindo, Jakarta.
Kasmir , 2009. Pengantar Manajemen Keungan. Jakarta : Kencana
Partowijoto, A. 2003. Peningkatan Produksi Sebagai Salah Satu Faktor Ketahanan Pangan. Majalah Dunia Insinyur. Jakarta.
Prawirokusumo, Soeharto., 1990, Ilmu Usaha Tani, BPFE, Yogyakarta.
Partowijoto, 2003.” Peningkatan Produksi Sebagai Salah Satu Faktor Ketahana
Sumatmadjah, 1998. Geografi Pembangunan. Jakarta. Departemen Pendidikan Dan Kebudayaan.
Suparmoko, S. 2013. Pengantar Ilmu Ekonomi Bagian I. Fakultas Pertanian Universitas Sebelas Maret. Surakarta.
Soekertawi, 1995. Analisis Usaha Tani. Universitas Indonesia Press, Jakarta.
Gramedia Pustaka Utama Jakarta.
. 2000. Pengantar Agroindustri. PT. RajaGrafindo Persada. Jakarta.
2002, Prinsip Dasar Manajemen Pemasaran Hasil – Hasil Pertanian Teori dan Aplikasinya, Raja Grafindo Persada, Jakarta.
, 2002. Prinsip Dasar Ekonomi Pertanian. PT. Raja Grafino
. (2005). Agroindustri Dalam Perspektif Sosial Ekonomi. Raja Grafindo Persada. Jakarta.
, 2006. Analisis Usaha Tani Jakarta.b UI-Press.110 hal.
Suparmoko 2013, Valuasi Ekonomi Sumberdaya Alam & Lingkungan, BPFE Yogyakarta
Suprapti, L. 2005. Tepung Tapioka. Pembuatan dan Pemanfaatannya. Penerbit Kanisius. Yogyakarta